Міфи

Новий препарат Себіво - цілеспрямована допомога в лікуванні хронічного вірусного гепатиту В

28 червня в «Пущі Лісовий» відбулося засідання експертної комісії з проблем хронічного вірусного гепатиту В (ХГВ) в Україну, на якому були присутні інфекціоністи, гастроентерологи, педіатри та лікарі інших спеціальностей. Необхідність проведення подібного заходу була пов'язана з виведенням на український ринок нового препарату для лікування вірусного гепатиту В - Себіво (телбівудін, «Новартіс»). Поява Себіво на українському фармацевтичному ринку ознаменувало новий етап у вітчизняній гепатології, оскільки дало можливість розширити терапевтичний арсенал лікаря і проводити більш ефективне лікування цієї патології.

Доцент кафедри терапії Національного медичного університету ім. А.А. Богомольця, кандидат медичних наук, Заслужений лікар України Вадим Петрович Шипулін виступив з доповіддю «Сучасні підходи до лікування хронічного гепатиту В з точки зору практичних рекомендацій ААSLD».

- Встановити діагноз ХГВ можна при визначенні в крові позитивного HBsAg протягом 6 місяців і більше, наявності ДНК HBV> 20000 МО / мл (> 100 000 копій / мл), постійному або періодичному підвищенні активності АЛТ / АСТ. У біоптатах печінки пацієнтів, які страждають ХГВ, виявляють ознаки хронічного гепатиту з помірним або вираженим некрозом та запаленням. Діскутабельнимі залишаються лабораторні відмінності між хронічним перебігом ХГВ і HBsAg-носійство. У зв'язку з цим важливо знати сучасні діагностичні критерії HBsAg-носійства, до яких відносяться позитивний HBsAg протягом 6 місяців і більше, наявність позитивного anti-HBеAg, ДНК HBV

ХГВ небезпечний для пацієнта своїми наслідками і ускладненнями - розвитком цирозу і гепатоцелюлярної карциноми (ГЦК). Звичайно, подібні ускладнення формуються не у всіх пацієнтів, які страждають на вірусний гепатит. Серед численних тригерних факторів, призводять до розвитку цирозу печінки, виділяють: літній вік в зв'язку з наявністю тривалої персистенції вірусу у пацієнта; генотип вірусу С; високий рівень вірусного навантаження; зловживання алкоголем і коінфекція HCV, HDV, ВІЛ. Основними факторами ризику розвитку ГЦК у пацієнтів з ХГВ є чоловіча стать, похилий вік, реверсія від anti-HBeAg до HBeAg, наявність цирозу печінки, генотип вірусу гепатиту С ХГВ, Core-мутація, коінфекція HCV.

Для запобігання прогресування ХГВ та розвитку цирозу і ГЦК необхідно своєчасно встановити діагноз та в повному обсязі призначити патогенетично обгрунтоване лікування кожного пацієнта. Ключове значення в діагностуванні ХГВ та прогнозуванні його перебігу має якість лабораторних та гістологічних досліджень. В Україні існує гостра проблема з проведенням коректних і сучасних діагностичних заходів, що призводить до неповного виявлення пацієнтів з ХГВ і неадекватного лікування. Прямий зв'язок між лабораторними показниками, що характеризують перебіг хронічного гепатиту В, і його наслідками визначає вибір лікувальної тактики. Показаннями до лікування ХГВ є підвищення активності АЛТ в 2 і більше рази вище норми, титр ДНК HBV> 20000 МО / мл, а також наявність в біоптатах печінки змін, які свідчать про помірне або вираженому запаленні.

В даний час для лікування пацієнтів з ХГВ у всьому світі використовують 6 препаратів, які залежно від механізму дії розділені на дві групи: з імуномодулюючою ефектом - препарати інтерферону (стандартний і пегілірований) і противірусні препарати - ламівудин, телбівудін, адефовір і ентекавір. Інтерферонсодержащіе препарати досить давно і широко застосовуються в клініках нашої країни, проте останнім часом з'явилася величезна потреба в розширенні терапевтичних засобів для лікування пацієнтів з ХГВ.

Згідно з прийнятими рекомендаціями, до першої лінії терапії відносяться препарати інтерферонів, перевага залишається за пегільованим інтерферонами. Тривалість лікування HBeAg-позитивного і HBeAg-негативного ХГВ пегільованим інтерферонами становить 48 тижнів. Пацієнтам, у яких не вдалося досягти достатнього раннього вірусологічної відповіді (зниження концентрації вірусної ДНК більш ніж на 2 log), рекомендується перейти на альтернативну терапію аналогами нуклеозидів. Раніше єдиним препаратом цієї групи, доступним на території Україні, був ламівудин, проте в нинішньому році був зареєстрований і офіційно виведений на фармацевтичний ринок новий аналог нуклеозидів - телбівудін, з яким пов'язані великі надії і очікування як українських лікарів-інтерністів, так і багатьох пацієнтів. Телбівудін виробляє і представляє в Україну під торговою назвою Себіво фармацевтична компанія «Новартіс», високий авторитет якої та її лідерство в сфері наукових розробок лікарських засобів для лікування хронічних вірусних гепатитів В і С, а також досвід застосування телбівудіна в США і країнах Європи є гарантією ефективності та безпеки препарату Себіво для українських пацієнтів і лікарів.

Препарат Себіво відноситься до групи аналогів нуклеозидів і впливає на критично важливі елементи патогенезу ХГВ, що дозволяє підвищити ефективність лікування та поліпшити контроль над перебігом захворювання. Застосування Себіво дає можливість отримати ранній відповідь і передбачуваний результат у пацієнтів з ХГВ, що підтверджують результати доклінічного вивчення та клінічних досліджень REVEAL і GLOBE.

Завідувач кафедрою інфекційних хвороб Донецького національного медичного інституту ім. М. Горького, керівник обласного центру консультативної та лікувально-діагностичної допомоги хворим на вірусний гепатит, доктор медичних наук, професор Ігор Анатолійович Зайцев присвятив свою доповідь ролі телбівудіна в лікуванні ХГВ.

- Серед лікарських засобів, що використовуються для лікування ХГВ, ще рік тому в Україні були доступні лише препарати інтерферону і ламівудин. У зв'язку з цим поява нового препарату телбівудіна Себіво є дуже важливою подією. Себіво - потужний і селективний препарат з групи нуклеозидних аналогів, який володіє вираженою виборчої активністю проти вірусу гепатиту В. Себіво не активний відносно інших РНК-і ДНК-вірусів і не здатний вбудовуватися в людську ДНК.

Використання в клінічній практиці противірусного препарату Себіво дає надію багатьом пацієнтам, у яких зазначено прогресування вірусного гепатиту В, а раніше проведена терапія виявилася неефективною. Крім цього, телбівудін на відміну від ламівудину дозволений до використання у ВІЛ-інфікованих пацієнтів, які становлять значну частку всіх хворих ХГВ.

Достовірним і правомочним підтвердженням ефективності телбівудіна є результати клінічних досліджень. Так, при в лікуванні HBeAg-позитивного і HBeAg-негативного ХГВ (відповідь до 48-52-му тижні лікування) телбівудін виявився більш ефективним в порівнянні з пегільованим інтерферонами (Cooksley, 2003; Marcellin et al., 2003). До закінчення курсу лікування препарати з групи аналогів нуклеозидів виявилися значно ефективніше, ніж препарати інтерферонів. Так, ефект від проведеного лікування був отриманий у 40% пацієнтів, які отримували інтерферонотерапію, і у 74% хворих, що приймали аналог нуклеозидів. Аналіз віддалених результатів лікування (через 1 рік після закінчення терапії) свідчить про те, що ефективність препаратів інтерферону залишалася на стабільному рівні, а ефективність нуклеозидних аналогів поступово знижувалася. У більшості пацієнтів, які отримували аналоги нуклеозидів, протягом року після закінчення лікування розвивався рецидив захворювання, в той же час пацієнти, які отримували інтерферонотерапію, зберігали позитивні зміни на проведене лікування. Таким чином, пегілірований інтерферон, який ефективний у меншої частини пацієнтів, при аналізі віддалених результатів лікування демонструє стійкий відповідь у більшості пацієнтів, первинно чутливих до нього. У свою чергу, нуклеозидний аналог спочатку більш ефективний у більшості пацієнтів, але після припинення лікування у значної кількості хворих розвивається рецидив ХГВ, у зв'язку з чим препарати цієї групи слід приймати довічно. При тривалому прийомі виникає питання про формування резистентності. Таким чином, всі препарати, які використовуються для лікування пацієнтів з ХГВ, мають свою терапевтичну нішу, будучи закономірною альтернативою або продовженням першої лінії терапії.

Окремо слід зупинитися на результатах міжнародного клінічного дослідження III фази GLOBE - самого масштабного на сьогодні дослідження, яке розширило існуючі уявлення про ХГВ і дозволило оцінити ефективність довготривалого лікування цієї патології. У дослідження GLOBE були включені 1367 пацієнтів (з них 921 - HBeAg-позитивний і 446 - HBeAg-негативні), яких розділили на дві практично однакові групи. Перша група хворих приймала телбівудін в дозі 600 г / сут, друга - ламівудин 100 мг / добу протягом 2 років. Всі пацієнти, що брали участь в дослідженні та отримали хоча б одну дозу препарату, були включені в аналіз, проведений до кінця 104-го тижня дослідження.

На підставі результатів дослідження GLOBE були зроблені такі висновки: швидка і глибока супресія вірусу, отримана при прийомі Себіво, передбачає кращі віддалені результати лікування пацієнтів з ХГВ. Крім того, препарат забезпечує раннє пригнічення вірусу, дозволяючи отримати негативний результат ПЛР у 49% HBeAg-позитивних пацієнтів з вихідним підвищеним в 2 рази рівнем АЛТ через 24 тижнів прийому. Потужне і швидке придушення розвитку вірусу забезпечує більш високу частоту сероконверсії HBeAg через 2 роки. Крім цього, завдяки ефективному пригнічення вірусу препарат має мінімальний ризик формування резистентності до аналогів нуклеозидів.

Регулярний моніторинг ДНК вірусу гепатиту В (контроль ДНК HBV кожні 3 міс і визначення HBeAg і anti-HBeAg на 9-м і 12-м місяцях лікування) дає можливість попередити розвиток резистентності. У HBeAg-позитивних пацієнтів резистентність HBV до препарату Себіво протягом 2 років розвивається в 17,8% випадків у порівнянні з 30,1% випадків при прийомі ламівудину, у HBeAg-негативних - в 7,3 і 16,6% випадків відповідно. У 70% пацієнтів, які отримували Себіво, була відзначена нормалізація показників АЛТ до 104-му тижні дослідження. Безпека цього препарату була підтверджена в доклінічних дослідженнях, в яких він не виявив генотоксичності in vivo і in vitro і не показав ризику канцерогенезу. Клінічні дослідження підтвердили високий профіль безпеки і переносимості Себіво. У дослідженні GLOBE частота несприятливих явищ при прийомі цього препарату була подібна до такої при прийомі ламівудину. Перераховані вище позитивні властивості препарату Себіво, підтверджені даними доказової медицини, а також зручність застосування (1 таблетка 1 раз на добу незалежно від прийому їжі) дозволяють збільшити прихильність пацієнтів до лікування.

На завершення хочеться зазначити, що противірусна терапія із застосуванням нового препарату Себіво дає можливість досягти якомога більш низького рівня ДНК вірусу гепатиту В, забезпечує високу ефективність лікування і, таким чином, надає пацієнту на один шанс більше, ніж раніше.

Медицина

Дослідження показало: велике зростання смертельно небезпечний для жінок

Більш високі жінки мають підвищений ризик раку яєчників, попереджають фахівці. Ще одним фактором ризику є ожиріння, повідомляє BBC. Треба сказати, про подібні зв'язки фахівці говорили не раз, проте лише зараз вдалося їх однозначно підтвердити.

В основу останнього дослідження групи фахівців, що працювала під керівництвом Валерії Берал з Оксфордського Університету, ліг аналіз 47 наукових робіт з 14 країн, включаючи дані 25000 жінок з раком яєчників і 80000 здорових жінок.

Масштабність дослідження дає підстави вважати, що висновки правдиві, і їх можна віднести на рахунок усіх жінок в цілому. Якщо контролювати вагу, дотримуючись режим харчування і тренувань, можна, то з ростом нічого не поробиш, визнають фахівці.

Але, за словами доктора Пола Фароаха з Кембриджського Університету, ризик в цілому досить малий. Так, якщо ми порівняємо жінку з ростом в півтора метра і з жінкою ростом 160 сантиметрів, відносна різниця в ризику складе 23%. Серед низьких жінок ризик дорівнює 16 на 1000, а у вищих він піднімається до 20 на 1000.

Медицина

Успіхи останніх років у вивченні плюрипотентних стовбурових клітин забезпечили вчених надійним джерелом кардіогенних клітин. Однак поки немає методів тканинної інженерії, що дозволяють отримати з серцевих клітин-попередників тривимірну тканина з правильно розташованими клітинами, здатну адекватно реагувати на електричні імпульси, проводити збудження і відповідно скорочуватися.

Американські вчені з Duke University розробили метод, що дає можливість створити високо функціональну тканина серця з генетично очищених кардіоміоцитів (КМ) та кардіоваскулярних клітин-попередників (КВП), диференційована з мишачих ембріональних стовбурових клітин. Для правильного вибудовування клітин в матриксі з фібринового гідрогелю, який дав основу цієї тривимірної тканини, використовували спеціальні сигнали.

На першому етапі роботи були оптимізовані процедури виділення, очистки та функціональної диференціювання КМ і КВП в одношарової культурі, щоб отримати стійкі міжклітинні зв'язку і максимальну швидкість поширення потенціалу дії. Потім методом м'якої літографії (versatile soft-lithography technique) був виготовлений ділянка тривимірної серцевої тканини.

У той час як очищені КМ об'єднувалися в функціонуючий тривимірний синцитій лише за підтримки і харчуванні іншими клітинами, КВП диференціювалися в кардіоміоцити, клітини гладкої мускулатури і ендотелію, самостійно формуючи функціональну серцеву тканину.

Після вирощування в культурі протягом часу, який можна порівняти з часом мишачого ембріонального розвитку (21 день), серцева тканина досягла високого рівня тривимірної організації та функціональної диференціювання. За своїми характеристиками вона у високій мірі була схожа з природною тканиною серця новонародженого мишеняти. Зокрема, її відрізняли: 1) щільно і правильно розташовані, високодиференційовані і електромеханічних об'єднані кардіоміоцити, 2) швидке проведення потенціалу дії (22-25 см / с), 3) значна сила скорочення - до 2 мН.

На думку доктора П.І. Катунян, головного лікаря московського Центру медико-біологічних технологій, отримані результати являють собою великий успіх в тканинної інженерії серцевої тканини, заснованої на використанні стовбурових клітин. Вони забезпечують основу для значного прогресу в тканинної інженерії з використанням аутологічних плюрипотентних стовбурових клітин для лікування хвороб серця.

Матеріали дослідження представлені в статті Liau B, Christoforou N, Leong KW, Bursac N. Pluripotent stem cell-derived cardiac tissue patch with advanced structure and function.

Медицина

Університет Гонконгу (HKU) і Китайський Університет Гонконгу (CUHK) провели об'єднану прес-конференцію, в якій повідомили, що телбівудін (telbivudine) ефективніше в боротьбі з гепатитом В, ніж традиційні препарати: ламівудин (lamivudine) і адефовір (adefovir). Результати досліджень були опубліковані в грудні 2007 року в Британському медичному журналі New England Journal і в Американському медичному журналі Annals of Internal Medicine.

В дослідженні взяли участь понад 1000 пацієнтів. Вчені порівнювали ефективність роботи telbivudine і lamivudine з telbivudine і adefovir. Результати показали, що після року лікування у 60% пацієнтів, лікувалися за допомогою препарату telbivudine, не виявили вірус (HBV) в сироватці крові, і тільки 40% пацієнтів, які використовували для лікування lamivudine і adefovir, змогли добитися такого ж результату.

Новий препарат доступнішими за ціною і майже не викликає побічних ефектів у порівнянні з двома традиційними медичними препаратами.

За матеріалами сайту: medicinform.net

Медицина

Російська фармацевтична компанія Вектор-Медика вивела на ринок унікальну ліпосомірованную форму рибавірину. Препарат Рибавірин-Ліпінт реалізує адресну доставку рибавірину в органи-мішені і не має аналогів в світі. Нове ліки з'явилося завдяки власній, захищеної патентом, розробці компанії.

Рибавірин відомий медицині з 1970-х років. Це високоефективний противірусний препарат, в сукупності з інтерфероном є золотим стандартом лікування гепатиту С. Але основний недолік цього речовини - Дуже висока токсичність. Саме це обмежує його більш широке застосування. Препарат використовується в основному для лікування хронічного гепатиту С, де він практично незамінний.

Нова ліпосомірованная форма рибавірину відрізняється від традиційної набагато нижчою токсичністю. Рибавірин тут укладений в крихітні біоконтейнери - ліпосоми. Оболонка цих сферичних наночастинок складається з фосфоліпідів. Фосфоліпіди, потрапляючи в кров, природним чином осідають в органах мононуклеарно-фагоцитарної системи і в першу чергу - в печінці, де ліпосоми успішно руйнується, а рибавірин вивільняється. Так відбувається адресна доставка рибавірину в печінку - саме в той орган, де його концентрація необхідна для ефективного лікування вірусного гепатиту. З іншого боку, істотно знижується концентрація вільного рибавірину в крові, що дозволяє значно знизити токсичний вплив препарату на серце, нирки, мозок і клітини нервової системи. В кінцевому підсумку це призводить до кращої переносимості терапії вірусного гепатиту, менш виражених побічних ефекти.

Проведені доклінічні та клінічні випробування Рибавірин-ЛІПІНТа показали, що препарат володіє більш низькою токсичністю, більш високої терапевтичної ефективністю і біодоступністю, ніж традиційні форми рибавірину.

Постановою Уряду РФ гепатит С включений в список соціально значущих захворювань. За офіційними даними, в Росії налічується 5-8 млн. хворих хронічним вірусним гепатитом C. У Росії основним шляхом зараження вірусом гепатиту С вважається вживання ін'єкційних наркотиків.

Медицина

У стандартний набір мандрівника доцільно включити:

• антисептики (серветки для рук);

• перев'язувальний матеріал і засоби по догляду (бинт, вата, лейкопластир, а також йод і зеленка);

• шлунково-кишкові препарати (послаблюючі, антацидні, від кишкових інфекцій, ферментні);

• антибіотик широкого спектру дії;

• антигістамінний препарат;

• серцеві препарати (седативні засоби і міотропної спазмолітики) і засоби, що застосовуються для зниження артеріального тиску (швидкодіючі антигіпертензивні препарати, міотропної спазмолітики);

• комбіноване знеболювальний засіб (при головному, зубному та іншої болю, при розтягненнях і вивихах);

• для обробки ран і саден: розчини зовнішнього застосування, антисептики і ранозагоювальні препарати в спреях. При травмах м'яких тканин: місцеві засоби, що прискорюють розсмоктування синців, гематом і набряків, аерозоль для зовнішнього застосування, гелі та мазі. При сонячних і термічних опіках: антисептики у формі гелю, мазі, спрею;

• засіб від заколисування в транспорті;

• кошти від комах.

Фахівці рекомендують завжди з собою мати практично універсальний маленький пухирець екстракту тропічної рослини ноні. Не дивуйтеся, але практично всі перераховані кошти, включаючи знеболення від комах, і для вас і для вашого онука замінить один препарат - Nitro FX з ноні. Одна з головних задач Nitro FX - підвищення імунітету. Дія Nitro FX засноване на породження в організмі молекули життя - оксиду азоту. Основний продукт американської компанії Kyani - Nitro FX є екстрактом різних частин тропічної рослини ноні (плодів, листя, кори і коренів) і в 58 разів ефективніше виробляє в організмі оксид азоту, ніж чистий сік з плодів ноні. Дія екстракту підтверджено науковими дослідженнями і високою оцінкою громадськості на Заході. Дослідження ролі оксиду азоту в організмі удостоєні Нобелівської премії за 1998 рік в області медицини і фізіології.

Медицина

Результати нового дослідження, докладені на міжнародному симпозіумі онкологів, можуть похитнути устояні медичні погляди щодо безпеки вагітності у жінок з деякими формами раку молочної залози.

Бельгійські дослідники вважають, що жінки, які перенесли одну з найбільш поширених форм раку молочної залози, цілком можуть випробувати радість материнства, не турбуючись про те, що вагітність може привести до рецидиву важкої недуги.

Це твердження авторів дослідження, вчених з інституту Жюля Борде в столиці Бельгії (Jules Bordet Institute in Brussels) йде врозріз із загальноприйнятими поглядами на зв'язок вагітності і можливим рецидивом раку грудей.

Бельгійські вчені повідомили про отримані ними досить сенсаційних результати на представницькому форумі онкологів, фахівців в області терапії раку молочної залози, що проходить на цьому тижні у Відні (8th European Breast Cancer Conference in Vienna).

Мова йде про так званому естроген-рецептор позитивному раку молочної залози (ER +), найбільш поширеною формою недуги, яка зустрічається в 80% всіх випадків злоякісних пухлин грудей.

У дослідженні брали участь 333 жінки, у яких статус естроген-рецептори (естроген-рецептор позитивний або естроген-рецептор негативний) був заздалегідь відомий, оскільки всі вони в різний час отримували лікування з приводу раку молочної залози.

Всі 333 жінки зачали дитину в той період, коли перебували в стадії ремісії онкологічної недуги. В якості контролю була використана група чисельністю 874 жінки, які також лікувалися з приводу раку грудей, проте не були вагітними.

Протягом періоду спостереження тривалістю 5 років рецидив пухлини був відзначений у 30% всіх учасниць з обох груп.

Однак, як вказує керівник дослідження професор Хатем Азім-молодший (Hatem Azim Jr.), Вагітність навіть при наявності в минулому естроген-рецептор позитивного типу пухлини (таких жінок всього було 57) не чинила ніякого впливу на тривалість ремісії, тобто не була фактором, сприяє рецидиву раку.

«Пацієнткам, що завагітніли в період ремісії раку молочної залози, не слід рекомендувати аборт як засіб, що запобігає рецидив пухлини. Вагітність не представляє в цьому відношенні ніякої небезпеки незалежно від статусу естроген-рецептори », - підкреслює професор Хатем Азім.

Медицина

Всі нові вагони в московському метро будуть обладнані системами знезараження повітря, повідомив журналістам головний конструктор заводу «Метровагонмаш» Олексій Грицай.

«Все що поставляються для московського метро вагони будуть обладнані не тільки кондиціонерами, а й системами знезараження повітря», - сказав Грицай.

«Ми сподіваємося, що в період вірусних інфекцій цей захід дозволить знизити ризик отримання захворювань в метро, там, де люди знаходяться постійно поруч », - додав головний конструктор заводу.

Технічний директор Метровагонмаш Віктор Воробйов повідомив журналістам, що до кінця року московський метрополітен отримає від заводу 320 нових вагонів, передає «Інтерфакс».

«Цього року ми поставимо 320 нових вагонів для московського метро. Повністю новими вагонами буде обладнано депо "Новогиреево" », - сказав Воробйов.

Він зазначив, що аналогічний замовлення від столичного метро надійшов заводу і на наступний рік.

«Приблизно стільки ж нових вагонів ми поставимо в московський метрополітен і в наступному році», - сказав Воробйов.

Він також повідомив, що завод займається складанням рейсових автобусів на замовлення з Сербії, а також поставить 54 вагона для метро в Софії.

Відзначимо, що в квітні Москві за один тиждень на грип та ГРЗ захворіли понад 75 тис. осіб, з них понад 45 тис. - діти. Більше 1 тис. чоловік були госпіталізовані.

Медицина

Всесвітня федерація гемофілії і Всесвітня організація охорони здоров'я з 1989 року оголосили 17 квітня Міжнародним днем гемофілії. Міжнародний день гемофілії покликаний привернути увагу громадськості до проблем хворих гемофілії і сприяти поліпшенню якості їх життя.

Гемофілія - рідкісне спадкове захворювання крові, яким страждає 1 людина з 10 000. Гемофілія характеризується зниженим згортанням крові, проявляється у вигляді частих кровотеч і крововиливів у суглоби, м'язи і внутрішні органи, що призводить до важких поразок опорно-рухової системи.

У Росії діагноз «гемофілія» поставлено понад 7 тисячам чоловік.

Лікування хворих на гемофілію в домашніх умовах дозволило в кілька разів зменшити кількість госпіталізацій, діти з гемофілією відвідують заняття в загальноосвітніх школах, мають можливість займатися багатьма видами спорту нарівні зі своїми здоровими однолітками.

За даними досягненням стоїть колосальна робота, проведена Мінздоровсоцрозвитку РФ, Росздравнадзором, лікарями-гематологами, Всеросійським товариством гемофілії. Однак не всі проблеми ще вирішені. Гостро стоїть питання організації санаторно-курортного лікування хворих на гемофілію. Незважаючи на значні поліпшення якості життя хворих на гемофілію вони протягом свого життя потребують реабілітаційному і санаторно-курортному лікуванні.

В даний час у Всеросійському суспільстві гемофілії 62 регіональні організації, 10 з яких активно працюють з регіональними властями і відділеннями Федерального фонду соціального страхування, сприяючи організації санаторно-курортне лікування, в основному на Чорноморському узбережжі Росії.

Найчастіше ми стикаємося з істотними бар'єрами, що перешкоджають наданню необхідних путівок дітям-інвалідам, які страждають на гемофілію. Нам називають різні причини, за якими регіональні влади не можуть допомогти нашим дітям - недостатнє фінансування, великі черги серед інвалідів на отримання санаторно-курортного лікування, відсутність необхідних санаторіїв серед виграли конкурс і т.д.

Питання реабілітації та санаторно-курортного лікування інвалідів зачіпають інтереси мільйонів наших громадян. Всеросійське товариство гемофілії вважає за необхідне привернути увагу громадськості до цього питання. Закликає федеральні і регіональні влади звернути увагу на виникаючі проблеми реабілітації і санаторно-курортного лікування хворих на гемофілію і зробити все можливе для їх вирішення.

Медицина

З 24 по 27 лютого 2012 року в Москві проходив XVI Конгрес Педіатрів з міжнародною участю «Актуальні проблеми педіатрії». Захід традиційно проводиться за ініціативою Міністерства охорони здоров'я і соціального розвитку РФ, РАМН, Союзу педіатрів Росії, Департаменту охорони здоров'я міста Москви. Його програма включала в себе питання реалізації пріоритетного національного проекту «Здоров'я» в педіатрії, організації медичної допомоги дітям, охорони репродуктивного здоров'я дітей та підлітків, високотехнологічних методів діагностики та лікування хвороб дитячого віку, дитячої хірургії, шкільної медицини.

Однією з центральних на Конгресі стала тема профілактики дитячих захворювань. В останні роки державна політика Росії в області охорони здоров'я в цілому приймає все більш виражену профілактичну спрямованість. Наприклад, напрям вакцинопрофілактики було включено в пріоритетний національний проект «Здоров'я».

На Конгресі також прозвучало повідомлення про те, що найближчим часом російські педіатри можу розраховувати на збільшення зарплат. Подібну заяву зробила директор Департаменту розвитку медичної допомоги дітям і служби допомоги породіллі Мінздоровсоцрозвитку Росії Валентина Широкова в ході XVI Конгресу педіатрів Росії. В цілому Широкова позитивно оцінює стан дитячого охорони здоров'я в країні. За її словами за останній рік дещо підвищилася народжуваність (з 1789000 в 2010 році до 1794000 в 2011).

А от у Європейському охороні здоров'я назріває справжня криза. Виступив на Конгресі закордонний гість - генеральний секретар Європейської педіатричної асоціації професор М. Петоелло-Мантовані - констатував, що в Європі в даний час педіатрія знаходиться в деякому кризі, пов'язаному зі зростанням цін на медичні обслуговування і відбуваються в Старому Світі несприятливими економічними процесами. Вихід з кризи пан Петоелло-Мантовані бачить в організації нових форм роботи з пацієнтами. Наприклад, він вважає за доцільне в найближчому майбутньому прикріплювати персонального лікаря до кожної сім'ї. "Це дозволить одночасно знизити вартість медичних послуг та підвищити їх ефективність", - Вважає глава Європейської педіатричної асоціації. За експертними оцінками економія без шкоди для якості може вийти істотна - до 30%.

Олександр Баранов, голова виконкому Союзу педіатрів Росії, головний педіатр Росії, віце-президент РАМН, вважає подібну ідею доцільною і пропонує її розглянути стосовно Росії.

В рамках Конгресу пройшло багато знакових заходів: I Євразійський форум з рідкісним хвороб для педіатрів, невропатологів, гастроентерологів, психологів, дефектологів, міжнародний пре-конгрес майстер-клас з тематичним удосконаленням з дитячої алергології та імунології, міжнародний майстер-клас з тематичним удосконаленням з дитячої торакальної хірургії, хірургічної ендоскопії, урології, роботизованою хірургії та дитячої анестезіології-реаніматології, міжнародний майстер-клас з тематичним удосконаленням - з дитячої ревматології.

У програмі Конгресу з великим успіхом пройшло кілька сателітних симпозіумів.

Симпозіум «Сучасні підходи до лікування діарей» привернув величезну увагу учасників Конгресу педіатрів. Симпозіум пройшов 25 лютого за участю фахівців НЦЗД РАМН та за участю національного дистриб'ютора німецького дитячого харчування Humana компанії «ОЛТРІ». Захід зібрав величезну кількість учасників: аудиторія не вміщала всіх бажаючих.

Головами та доповідачами симпозіуму стали завідуюча кафедрою дитячих інфекційних хвороб ГОУ ДПО РМПАПО, доктор медичних наук, професор Людмила Мазанкова і ведучий науковий співробітник відділення харчування, доктор медичних наук, професор Віра Скворцова.

Виступи про оральної регідратації і спеціального харчування при лікуванні і профілактиці діарей викликали непідробний інтерес лікарів, які відвідали симпозіум.

Віра Скворцова, провідний науковий співробітник відділення харчування здорової і хворої дитини НДІ педіатрії Наукового центру здоров'я дітей РАМН, доктор медичних наук, професор:

- Вперше Конгрес педіатрів проводиться у вихідні дні. У зв'язку з цим ми побоювалися, що далеко не всі зможуть взяти в ньому участь. З іншого боку, програма Конгресу дуже насичена: паралельно проходить декілька заходів. Тому те, що наш симпозіум відвідало таку кількість лікарів, говорить не тільки про високий рівень доповідей, а й про безумовну актуальність означеної проблеми. Humana Електроліт, про який було розказано на симпозіумі - унікальний продукт для усунення наслідків дитячих діарей. На відміну від подібних препаратів інших виробників, пропонованих в аптеках, він спочатку був створений спеціально для дітей.

Наукову програму Конгресу органічно доповнювали експозиції проходить 25 - 27 лютого 2012 19-й Міжнародній медичної виставки «Здоров'я матері і дитини - 2012», де свою продукцію презентували понад 100 провідних вітчизняних і зарубіжних компаній з 30 країн.

На стендах компанії «ОЛТРІ» були представлені новинки і основний асортимент дитячого харчування з Німеччини Humana. Педіатри всіх регіонів Росії позитивно відгукувалися про практичний досвід застосування у дітей раннього віку таких унікальних продуктів на ринку дитячого лікувального харчування, як засіб для оральної регідратації Humana Електроліт, лікувальні суміші для харчування дітей Humana ЛП і Humana ЛП + СЦТ.

Також представники «ОЛТРІ», національного дистриб'ютора марки, отримали багато позитивних відгуків лікарів-практиків про гіпоалергенної формулою суміші Humana, в тому числі і унікальною на ринку профілактичної ГА-суміші для дітей з 10 міс. і старше.

Також на Конгресі педіатрів пройшла Школа педіатрів і дієтологів з харчування дітей раннього віку. Велика кількість доповідей було присвячено реалізації Національної програми оптимізації вигодовування дітей першого року життя, необхідності пропаганди грудного вигодовування і можливостей для продовження природного вигодовування дитини, також зачіпалася тематика введення прикорму при харчовій алергії і атопічному дерматиті у дітей, якості харчування та функціональних компонентів дитячого харчування, особливо сумішей для штучного вигодовування дітей. Ряд доповідей було присвячено дослідженням пребіотиків і пробіотиків, поліненасичених жирних кислот (ПНЖК), лютеїну і зеаксантину, наслідків порушення раціону дітей і ризиків, які тягне за собою недолік мікронутрієнтів у харчуванні дітей, а також вагітних і годуючих жінок.

Наприклад, у доповіді «Вітаміни і алергія: від мирного співіснування до« перезавантаження »відносин» Геннадія Новіка, д.м.н., професора, завідувача кафедрою педіатрії Санкт-Петербурзької державної педіатричної медичної академії, прозвучала думка про те, що доведений ефект додавання ПНЖК (омега-3 і омега-6 жирних кислот, DHA / ARA в міжнародній класифікації) в суміші для вигодовування дітей раннього віку. Але потреба в ПНЖК з'являється набагато раніше, ще на стадії виношування плоду, і тому відповідні вітамінно-мінеральні комплекси та препарати з ПНЖК повинні пропонуватися ще вагітним і годуючим жінкам. Професор Геннадій Новик, презентуючи результати наукових досліджень, підкреслив, що науково доведено взаємозв'язок між присутністю в раціоні поліненасичених жирних кислот і зниженням ризику розвитку атопічного дерматиту та бронхіальної астми у дітей раннього віку.

Під час церемонії відкриття Конгресу після пленарного засідання відбулося підведення підсумків та нагородження переможців конкурсів Союзу педіатрів Росії «Дитячий лікар 2011 року» та «Дитяча медична сестра 2011 року». Кращі представники професії отримали дипломи та пам'ятні подарунки.

Медицина