Розвиток

6
Jun

Пересадка стовбурових клітин дозволила уникнути відторгнення несумісних нирок

Американці запропонували пересаджувати стовбурові клітини, щоб уникнути відторгнення несумісних донорських органів, повідомляє BBC. Випробування нової методики провела група фахівців під керівництвом Джозефа Левенталя (Joseph Leventhal) з Північно-східної меморіальної лікарні в Чикаго. Звіт про дослідження опублікований в журналі Science Translational Medicine.

В даний час для профлікатікі відторгнення органів після пересадки застосовуються ліки, пригнічують імунну систему. Перенесли трансплантацію пацієнтам доводиться приймати такі препарати довічно. Однак при цьому у реципієнтів підвищується ризик розвитку артеріальної гіпертензії та цукрового діабету.

Для участі в дослідженні Левенталь і його колеги відібрали вісьмох пацієнтів, що готувалися до пересадки нирки. При цьому донорські органи не підходили реципієнтам за імунологічними параметрами (антигенів гістосумісності).

Разом з нирками учасникам дослідження були пересаджені взяті у донорів гемопоетичні стовбурові клітини, з яких утворюються всі типи клітин крові, в тому числі імунні. Таким чином вчені мали намір модифікувати імунну систему реципієнтів і запобігти відторгнення пересаджених нирок. За результатами дослідження, п'ятеро з восьми пацієнтів протягом року після трансплантації змогли відмовитися від прийому ліків для профілактики відторгнення.

Група Левенталя вперше використовувала донорські стволові клітини, щоб провести трансплантацію невідповідних реципієнтам нирок. За словами вчених, надалі цю методику можна буде використовувати для пересадки інших органів при наявності імунологічної несумісності донора та реципієнта.

Медицина

6
Jun

Mucoplant від Dr Theiss - лікує, не калічачи

Таке просте захворювання, як застуда, не тільки значно отруює життя, але і може надовго вивести людину з ладу. Як правило, у кожного простуда починається по-різному: в одних - з нежиті, що переходить у біль в горлі і кашель, а у когось спочатку з'являється першіння в горлі, а потім кашель, що приводить до запальних процесів в мигдалинах і слизової горла.

Досить часто біль у горлі є першою ознакою захворювання, а висока температура може з'явитися або відразу, або наростати поступово або взагалі відсутні. Навіть незначний біль у горлі може доставляти дискомфорт, що вже говорити тоді про сильного болю, що приносить страждання не тільки дітям, а й дорослим. Найчастіше в горлі з'являється відчуття печіння, різка, колючий біль, утворюються гнійники, а через набряк слизової і набрякання мигдалин утруднюється ковтання і виникають неприємні відчуття.

Не менший дискомфорт доставляє людині і кашель, особливо на початку свого розвитку. Як правило, на першій фазі з'являється сухий кашель, який починається з легкого піддражнювання, а потім посилюється і стає частим і надривним. Найбільш неприємний і турбує кашель з'являється у нічний час, заважаючи хворій людині спати. У міру лікування кашель поступово ставати вологим, а потім починає отхаркиваться мокрота.

На жаль, застуда може доставити і інші неприємності, які проявляються у вигляді нежиті. У кожної людини нежить також починається по-різному: він може проявитися відразу масивно або поступово, коли спочатку просто тече з носа, а потім ллється, причому досить швидко. Складається таке враження, що це ніколи не закінчиться. Однак самим неприємним є не простий нежить, а закладеність носа, що призводить до появи такого почуття, як ніби людині просто нема чим дихати. Таке відчуття сильно виснажує і просто приводить у відчай.

Будь-якій людині хочеться, якщо не зовсім позбутися застуди, так хоча б полегшити її симптоми. В даний час існує безліч лікарських препаратів, що дозволяють вилікувати це неприємне захворювання. Багато антибіотики, що знищують збудників застуди, у той же час надають згубний вплив і на корисну мікрофлору людського організму, а деякі синтетичні препарати досить часто викликають цілий ряд побічних дій.

У такій ситуації прекрасним виходом є лікарські засоби з німецької серії Mucoplant, що виготовляється компанією Dr. Theiss. Ця компанія спеціалізується на виробництві препаратів із сировини рослинного походження, а її власник і засновник доктор Петер Тайсс є відомим фітотерапевтом, який очолює протягом багатьох років Союз Фармацевтів Німеччини.

Лікарські засоби Доктор Тайсс уособлюють собою як найдавніші, так і новітні дослідження в області цілющих властивостей рослин і здатні давати людині серйозну допомогу самої природи. Препарати Dr. Theiss складаються з натуральних лікарських інгредієнтів і дбайливо зберігають природні ресурси людського організму, не калічачи його і не викликаючи побічних дій.

Серія препаратів від застуди Dr. Theiss Мукоплант створена спеціально для лікування кашлю та застудних захворювань. Вона складається з мазі з евкаліптовим маслом, сиропу з подорожником, крапель «Бронхосепт» і льодяників з подорожником і медом для позбавлення від болю в горлі та кашлю. Природний склад цих лікарських засобів можна назвати унікальним, адже вони не включають практично ніяких синтетичних складових, а їх формула ретельно продумана. Наприклад, сироп від кашлю з подорожником не містить більше ніяких відкашлюють компонентів, крім подорожника. Відсутність в ньому плюща, що викликає у багатьох людей алергію, дозволяє давати сироп Mucoplant від Dr Theiss навіть дітям.

Лікарські засоби Mucoplant здатні розріджувати мокроту, збільшувати її відділення і, відповідно, полегшувати кашель. Важливим моментом є те, що всі рослини, що використовуються у виробництві препаратів, вирощуються на плантаціях, що належать компанії Dr Theiss, тому є екологічно чистими. Частково сировина для ліків може закуповуватися на світових торгах.

Оскільки всі ліки серії Мукоплант призначені для лікування застуди, придбати необхідний саме вам препарат можна, ознайомившись з інструкцією по застосуванню і зробивши вибір, виходячи з ваших симптомів. Як би там не було, при появі перших ознак захворювання слід звернутися до вашого лікуючого лікаря і проконсультуватися з ним з приводу визначення точного діагнозу і причин виникнення хвороби.

Не варто нехтувати і народними засобами лікування, адже навіть багато лікарів говорять про те, що до цих пір не придумали ще нічого кращого, ніж «бабусині методи». Зазвичай при застуді рекомендують вживати тепле пиття в великих кількостях, прогрівати ноги і область бронхів, пити чай з медом і малиною. Зовсім не обов'язково весь час лежати в ліжку, проте бажано знаходитися вдома і не перенапружуватися. У кожному разі, препарати Мукоплант завжди зможуть вам допомогти і сприятимуть якнайшвидшому одужанню.

Медицина

6
Jun

Пробіотики можуть компенсувати шкідливий вплив антибіотиків

Американський коледж гастроентерології недавно опублікував дані, згідно з якими пробіотики можуть виявитися досить ефективними при лікуванні деяких видів діареї, зокрема тих її різновидів, які розвиваються як результат тривалого прийому антибіотиків. Були проаналізовані результати 22 різних досліджень, в ході яких лікарі спостерігали за станом 3096 пацієнтів.

В результаті було встановлено, що пробіотики можуть застосовуватися як для лікування, так і для профілактики діареї, що розвивається в ході тривалого періоду прийому антибіотиків. Приблизно аналогічні результати були отримані дослідниками з Гарвардської медичної школи після проведення 28 рандомізованих контрольованих досліджень за участю 3338 пацієнтів.

Застосування антибіотиків вже давно асоціюється з короткостроковими проблемами зі здоров'ям, такими як зокрема діарея, висипання та болю в животі. Підраховано, що від 5% до 39% всіх пацієнтів діареєю отримали її внаслідок прийому антибіотики, як ускладнення, причому ризик багаторазово зростає у віковій групі після 65 років. Антибіотики широкого спектра мають більший ризик, ніж антибіотики вузького спектра, проте прийом обох категорій здатний викликати діарею, ризик розвитку якої зберігається на відносно високому рівні протягом декількох тижнів після закінчення курсу прийому медикаментів. На думку дослідників - паралельно вживаючи пробіотики людина може знизити ризики щонайменше на 60%. У більшості випадків пацієнти з контрольних груп вживали пробіотики протягом періоду від 5 днів до трьох тижнів.

Згідно з офіційним визначенням ВООЗ пробіотики - це апатогенние для людини бактерії, що мають антагоністичну активність відносно патогенних і умовно патогенних бактерій і забезпечують відновлення нормальної мікрофлори. Пробіотики можуть існувати у двох видах - сухому і рідкому, причому найбільш ефективним, на думку вчених, є вживання пробіотиків саме другої категорії, оскільки в даному випадку вони починають діяти негайно після потрапляння в організм і впливає одночасно на слизову оболонку та шкіру.

Медицина

6
Jun

Пластика грудей: п'ять операційних питань

Що являє собою пластику грудей? Операція зі збільшення грудей - це збільшення молочних залоз шляхом установки імплантатів. Імплантати можуть мати не тільки різні розміри, а й форму. Пластика грудей передбачає виконання надрізу. Надріз при цьому можливий як під грудьми, так і в пахвовій западині. Те, що після операції груди стає менш чутливою або зовсім втрачає свою чутливість - це вигадка. Після операції змін чутливості, як правило, не відбувається. Але такі зміни можливі в ряді випадків. З імплантатами можна годувати дитину грудьми, оскільки функції молочної залози не порушуються.

Після операції

Пластика грудей проводиться під загальним наркозом, після спадання якого починають турбувати больові відчуття. Біль триває протягом декількох днів. Лікар виписує пацієнтові знеболюючі препарати. Післяопераційний період припускає видалення швів, якщо рана зашивається нерассасивающіміся нитками. Видалення призначається через 2-3 тижні після операції. Близько місяця необхідно ходити в спеціальному компресійному білизну. Не виключена поява синців, гематом, які повністю зникнуть тільки через півроку. Тільки тоді можливо оцінити результат операції.

Можливі ускладнення

Пластика грудей може проходити з серйозними ускладненнями. До звичайних наслідків відноситься скупчення рідини або крові навколо імплантату. Небезпека операції в тому, що в майбутньому можуть виникнути капсулярні контрактури, в результаті чого груди стає твердою і набуває неправильну форму. До можливих ускладнень відноситься також асиметрія молочних залоз, зміщенням імплантату, утворення рубців, інфекція травмованих тканин, тривале загоєння швів. Не виключено виникнення проблем з роботою серця, тромбоз кровоносних судин, пігментація шкіри.

Вікові обмеження

Пластика грудей може проводитися з того моменту, як молочні залози повністю сформувалися. Іншими словами, коли груди перестає рости. Проте дане поняття відносне. Молочна залоза може збільшитися після народження дитини. Віковий межа визначається станом грудей, коли бажаного ефекту не можна добитися іншими методами. Потрібно вибирати розмір і форму, виходячи зі свого статури. Зробити з першого розміру третій чи четвертий при худорлявому статурі можна. Маленькі груди при установці імплантатів великих розмірів буде розтягуватися. Будуть розтягуватися м'які тканини, що призведе до атрофії тканин молочної залози, порушення циркуляції крові.

Зменшення грудей

Операція по зменшенню грудей не стільки популярна і пов'язана скоріше з метою поліпшення здоров'я, ніж зовнішнього вигляду. Занадто великі груди викликає больові відчуття в шийному відділі і спині. Можливі навіть травми хребта. Великі груди обмежує вибір того чи іншого виду спорту. Є помилкою, що зменшення молочної залози веде до розвитку раку. Навпаки, резекція тканини сприятливо впливає, зменшуючи ризик виникнення злоякісних пухлин. Операція займає приблизно 2:00. Щоб зменшити груди, потрібно зробити три розрізи. Віддаляється надлишок залізистої і жирової тканин.

Підтяжка грудей

Пластичні операції грудей - це не тільки імплантація, а й підтяжка. Підтяжка грудей отримала назву мастопексії. До такої операції деякі жінки вдаються після вагітності. До втрати пружності може привести лактація, схуднення. При виконанні такої операції є можливість зменшення розміру грудей. Найкращі результати дає операція маленьких грудей. Один з варіантів підтяжки - введення під грудний м'яз силіконового імплантату. Якщо груди велика і сильно опустилася, то не уникнути видалення ділянок шкіри і тканин. В результаті такої операції виникають рубці. Результат операції може не зберегтися на все життя і через кілька років знадобиться проведення повторної пластики грудей.

Медицина

6
Jun

@@description=Подробиці на сайті www.corp-enliven.narod.ru ->Діюча речовина вітаміну Е - альфа-токотриенол - може запобігти загибелі нервових клітин після інсульту. До такого висновку прийшли вчені з Університе... Вітамін Е рятує мозок після інсульту

Подробиці на сайті www.corp-enliven.narod.ru

Діюча речовина вітаміну Е - альфа-токотриенол - може запобігти загибелі нервових клітин після інсульту. До такого висновку прийшли вчені з Університету штату Огайо, пише The Times of India.

Як пояснюють автори дослідження, найбільш поширеними симптомами інсульту є раптова блідість, слабкість і оніміння в кінцівках (у більшості випадків з одного боку тіла), проблеми з координацією, серйозні мовні порушення, запаморочення, нудота, труднощі при ковтанні, двоїння перед очима. Інсульт розвивається протягом декількох секунд або хвилин внаслідок гострого порушення надходження крові до певного ділянки мозку.

За словами вчених, альфа-токотриенол знижує ризик ускладнень після інсульту, блокує виділяються ферменти, які провокують отруєння клітин мозку жирними кислотами. В ході експерименту вони вводили альфа-токотриенол в клітини мозку мишей, які вже зазнали впливу ферменту, і виявили, що виробництво жирних кислот знизилося на 60%.

Унікальна пропозиція на ринку біологічно активних речовин американської компанії Kyani продукт Sunset - токотриенол з насіння аннато, расстворенний в поліненасичених жирних кислотах Омега-3 з олії лосося, що живе в дикій природі Аляски. Токотриенол неможливо синтезувати в організмі самостійно, тому його необхідно поповнювати з продуктами харчування. Споживання риб'ячого жиру з високим вмістом жирних кислот Омега-3 скорочує рівень холестерину і тригліцеридів у плазмі, зменшує в'язкість крові і регулює кров'яний тиск. Все це знижує небезпеку розвитку атеросклерозу судин, і, тим самим, ризик виникнення серцевих нападів. Нарешті, поліненасичені жирні кислоти дуже добре розчиняють токотрієноли, що в свою чергу сприяє кращому збереженню їх і кращої засвоюваності. Дослідження показали, що дія токотрієноли ефективніше спільно з маслом лосося, що живе в дикій природі Аляски. Це дозволяє отримати більший ефект від використання і жирних кислот Omega3.

На даний момент в світі немає іншого такого продукту: Поєднання природного екологічної чистоти і натуральності вихідної сировини з високими виробничими технологіями.

Медицина

6
Jun

У Югре впровадили унікальну методику проведення операцій

Як повідомляє прес-служба Окружний клінічної лікарні «Травматологічний центр» (Ханти-Мансійський автономний округ-Югра, м. Сургут), лікарі установи запровадили високотехнологічну методику проведення вертебрологічному операцій (на хребті).

Вертебрологія - це окремий розділ ортопедії, який займається діагностикою та лікуванням захворювань хребта. Особливим мистецтвом в вертебрології вважається виконання операцій з мінімальною травматичністю для організму пацієнта, що є сучасною світовою тенденцією розвитку хірургії. Серед таких втручань - операції на хребті із застосуванням тубусной методики. Тубус зовні нагадує спеціальну трубку з оптичним збільшенням, за допомогою якої лікар через невеликий розріз на шкірі в (не більше 4 см.) проникає до оперованої області на хребті. Завдяки оптичній системі в тубусі лікар бачить пошкоджену ділянку в збільшеному вигляді, що дозволяє діяти тонше і зберегти недоторканими здорові тканини.

Подібні операції виконуються при нестабільності хребта, яка розвивається в результаті захворювань або травм. Це супроводжується болями, здавлюванням спинного мозку, порушеннями чутливості і рухів в кінцівках.

Відомі різні способи операцій при нестабільності хребта, розроблено безліч конструкцій для фіксації пошкодженого сегмента хребта. Це, як правило, великі операції, що вимагають об'ємних розрізів для доступу до хребта, нерідко вони супроводжуються значною крововтратою, сильними болями в ранньому післяопераційному періоді.

Новітній спосіб, який почали використовувати при стабілізації хребта в травматологічному центрі - це з'єднання хребців за допомогою кейджів. Ці спеціальні конструкції визнані найефективнішими у всьому світі. Лікарі під час операції видаляють тіло пошкодженого (хворого) хребця і імплантують замість нього кейдж.

«В даний час кейджі є найбільш ефективними фіксаторами в вертебрології і мають ряд переваг - це міцність, відсутність ускладнень, які можуть виникнути при використанні металевих конструкцій, - пояснює заступник головного лікаря по нейрохірургії «травматологічного центру» Андрій Матвєєв. - Також кейджі мають певні, заздалегідь задані розміри, які дозволяють відновити висоту проміжку і виправити кривизну хребців, зафіксувати хребет і виправити його деформації. Головна відмінність в тому, що його склад за структурою близький до кісткової тканини і сприяють формуванню блоку, тобто нерухомості, в оперованому сегменті хребта ».

В цілому така технологія дозволяє скоротити час операції практично вдвічі, а на невеликий розріз на шкірі накладається косметичний шов.

«Таке втручання - яскравий приклад ефективної малоінвазивної хірургії, яку освоїли лікарі лікарні, - зазначив головний лікар травматологічного центру Сергій Тарасенко. - Застосування тубусной методики, використання кейджів виключає велику крововтрату, пошкодження м'язової тканини, а також гарантує післяопераційне відновлення пацієнтів в максимально короткі терміни ».

Для довідки: Операційний інструментарій, включаючи кейджі і тубусний установки, які використовують хірурги «травматологічного центру» для проведення складних втручань на хребті придбаний Департаментом охорони здоров'я Югри в рамках нацпроекта «Здоров'я». Ланір, що завдяки стабільному надходженню спеціального медичного обладнання спектр високотехнологічних вертебрологічному операцій (на хребті) буде значно розширено. У рік в травматологічному центрі виконується більше однієї тисячі операцій на хребті.

Медицина

6
Jun

Рошаль: педіатрична система РФ потребує європейських стандартів

Введення в Росії європейських стандартів живонародження дасть поштовх розвитку педіатричній системи, вважає президент національної медичної палати, директор московського НДІ невідкладної дитячої хірургії та травматології Леонід Рошаль.

"Робота з малолітніми дітьми дасть поштовх розвитку реанімації, інтенсивної терапії та інших напрямів теж ", - сказав Рошаль напередодні Дня захисту дітей, який відзначається 1 червня.

Президент національної медичної палати вважає, що залицяння за маловагих дітьми - найбільш складний розділ в педіатрії. На думку Рошаля, введення європейських стандартів у Росії дозволить підвищити рівень кваліфікації неонатологів, рівень забезпеченості лабораторій та обладнання для інтенсивної терапії.

Рошаль також вважає, що зараз показники малюкової смертності в Росії занижені. З введенням нових стандартів, на його думку, цей показник підвищиться.

В даний час існує значний недолік кадрів у медицині, в тому числі і в педіатрії, сказав Рошаль. Він вважає, що без розподілу випускників, цю проблему не вирішити, і потрібно створювати умови для постійного післядипломної освіти - не раз у п'ять років, як це відбувається зараз, а щороку. При цьому така програма повинна бути надана медпрацівникові безкоштовно, уклав Рошаль.

Медицина

6
Jun

Половину місць в російських медвузах віддадуть під цільовий набір

Частка місць для цільового набору студентів у російських медичних вузах з нового навчального року збільшиться до 50 відсотків. Про це розповіла на форумі "Медична освіта-2011" заступник міністра охорони здоров'я і соціального розвитку Росії Вероніка Скворцова, повідомляє РИА Новости.

"Ми єдина галузь, якій дозволено Міносвіти не дотримуватися менш десятивідсоткового цільового набору. До 50 відсотків місць піде на цільовий набір", - заявила заступник міністра. При цьому студенти, зараховані до вузу за цільовим направленням, будуть вже на п'ятому курсі укладати контракт по найму на конкретне робоче місце з конкретним роботодавцем. Регіони зобов'язані підтримувати таких студентів фінансово протягом усього навчання.

Така ініціатива, за словами Скворцової, викликана дефіцитом лікарських кадрів в країні, а також непропорційним їх розподілом по регіонах і спеціальностями. Так, в Москві на 10 000 чоловік припадає більше 68 лікарів, а в Ярославській області - лише близько 30 лікарів, навела приклад заступник міністра, зазначивши, що такий дисбаланс потрібно скоротити.

Як повідомляла раніше глава Мінздоровсоцрозвитку РФ Тетяна Голікова загальний дефіцит лікарів в РФ складає 27 відсотків, особливо гостро він відчувається в сільській місцевості. Найбільш дефіцитними спеціальностями є кардіологія, педіатрія та ревматологія. При цьому, за даними Скворцової, 80 відсотків випускників медвузів не йдуть працювати за спеціальністю.

Крім того, заступник міністра повідомила, що з 1 вересня 2011 студентів-медиків почнуть навчати за новими "стандартам третього покоління", які "принципово відрізняються від діючих" і "спрямовані на практичне охорона здоров'я".

При цьому, зазначила Скворцова, значно збільшиться тривалість ординатури. Для терапевтів і загальних хірургів вона складе близько трьох років, а для трансплантологів, кардіо-та нейрохірургів - п'ять років.

Медицина

6
Jun

XVI Конгрес педіатрів Росії: практикуючим лікарям підвищать зарплати

XVI Конгрес педіатрів Росії, гостями якого стали також провідні фахівці за кордону, відкрився 24 лютого, в московському Храмі Христа Спасителя. У перший день роботи Конгресу в доповідях, зачитаних на його пленарному засіданні, були озвучені найближчі перспективи розвитку педіатрії в нашій країні. Так, лікарі-педіатри можуть очікувати незабаром зростання зарплат. Крім того, в РФ широке поширення може отримати інститут сімейних лікарів.

Директор Департаменту розвитку медичної допомоги дітям і служби допомоги породіллі Мінздоровсоцрозвитку Росії Валентина Широкова розповіла учасникам і гостям Конгресу про те, що в країні за останній рік підвищилася народжуваність. В 2011-м на світ з'явилося 1 794 000 дітей, проти 1 789 000 в 2010-му. При цьому, за словами пані Широкова, скорочується дитяча смертність. У минулому році вдалося зберегти на 386 життів немовлят, схильних серйозним хворобам, більше, ніж в позаминулому.

Ще однією перемогою останніх років можна вважати різке скорочення рівня передачі ВІЛ від матерів до новонароджених - в 36 разів. Одночасно проводиться робота з поліпшення умов праці педіатрів. «Ми в найближчій перспективі очікуємо зростання зарплат, який торкнеться в першу чергу практикуючих лікарів», - заявила Валентина Широкова.

Між тим, який виступив на Конгресі закордонний гість - генеральний секретар Європейської педіатричної асоціації професор М. Петоелло-Мантовані - констатував, що в Європі в даний час педіатрія знаходиться в деякому кризі, пов'язаному зі зростанням цін на медичні обслуговування і відбуваються в Старому Світі несприятливими економічними процесами . Вихід з кризи пан Петоелло-Мантовані бачить в організації нових форм роботи з пацієнтами. Наприклад, він вважає за доцільне в найближчому майбутньому прикріплювати персонального лікаря до кожної сім'ї. «Це дозволить одночасно знизити вартість медичних послуг та підвищити їх ефективність», - Вважає глава Європейської педіатричної асоціації. За експертними оцінками економія без шкоди для якості може вийти істотна - до 30%.

Ініціатива італійського педіатра була вельми доброзичливо зустрінута його російськими колегами. Голова виконкому Союзу педіатрів Росії, головний педіатр Росії, віце-президент РАМН Олександр Баранов упевнений, що необхідно уважно розглянути можливість введення «сімейного» підходу і у вітчизняній педіатрії.

Медицина

6
Jun

Вегетаріанство: види, користь і шкода

Навколо вегетаріанства кружляють суперечливі чутки. Це обумовлено недостатньою кількістю точних знань про цю незвичайну дієті. Ми вибрали шість наукових доказів на користь і проти вегетаріанства.

Різновиди вегетаріанства

Флексітаріанство - легкий варіант вегетаріанства, при якому дозволені морепродукти і м'ясо, але не частіше разу на місяць. Провідні фахівці вважають, що це оптимальна на даний момент дієта. Сюди ж можна віднести песцетаріанізм, який дозволяє їсти і рибу.

Лактоововегетаріанство - традиційний варіант, заснований на споживанні молочної продукції та яєць.

Веганство - строгий варіант, що забороняє продукти тваринного походження, як в їжі, так і в побуті.

Фрукторіанства - харчування виключно плодами тих рослин, які не доводиться знищувати - фрукти, ягоди, зернові, горіхи, насіння. Відноситься до сирояденію.

Решта типів вегетаріанства - це комбінації основних. У вегетаріанців часто виникає питання по певним «спірним» продуктам, таких як мед, риба, гриби, тому існують нові види вегетаріанства.

Користь вегетаріанства

Основні переваги. Вегетаріанська дієта обумовлює скорочене споживання насичених жирів, а також продуктів, що містять «поганий» холестерин. Разом з цим вегетаріанці отримують багато харчових волокон і різних фітохімічних речовин, які сприяють зміцненню здоров'я. Це обумовлено збільшенням споживання овочів, фруктів, бобових, цільного зерна, горіхів та різних соєвих продуктів. Це призводить до того, що у вегетаріанців зазвичай нижчий індекс маси тіла, артеріальний тиск і рівень ліпопротеїдів низької щільності. Вегетаріанці рідко страждають на ішемічну хворобою серця, артеріальною гіпертензією, діабетом другого типу, інсультом і деякими видами раку.

Вегетаріанство і схуднення. Середня вага вегетаріанців на 3-8 кг менше середнього ваги м'ясоїдів. Це обумовлено тим, що вони ретельніше складають свою дієту і вживають меншу кількість насичених жирів. Дієтологи зі США вважають, що вегетаріанська дієта сповнена поживних речовин і може бути корисною для зниження ваги без шкоди для якості раціону харчування. До речі, режисер кінофільму «Подвійна порція», який, беручи участь в експерименті, харчувався виключно продуктами з Макдональдсів, набрав 11 кг, а потім за 14 місяців позбувся них, дотримуючись вегетаріанської дієти.

Вегетаріанство здатне вилікувати діабет. Вегетаріанська дієта збільшує резистентність до інсуліну і підвищує окислювальний стрес, а також дозволяє скидати вагу абсолютно безболісно. Це важливо при лікуванні діабету другого типу.

Шкода вегетаріанства

Брак вітаміну B12. П'ять клінічних досліджень довели, що вегетаріанці страждають недоліком вітаміну B12 (ціанкобаламін), який бере участь в зростанні клітин і формуванні клітин крові. При нестачі вітаміну можуть утворитися неврологічні розлади, в тому числі і необоротна загибель нервових клітин. У дітей дитячого віку, що харчуються грудним молоком вегетаріанок-матерів, може навіть розвинутися анемія в результаті браку вітаміну B12.

Слабкі кістки. Дефіцит ціанкобаламін змушує страждати ще й кістки. У вегетаріанців нерідко трапляються переломи. Неадекватний прийом вітаміну D та кальцію може стати причиною погіршення росту кісткової тканини і викликати зменшення мінеральної щільності кісткових тканин у веганів.

Вегетаріанство і діти. Даний пункт ми вирішили записати в список шкідливих, незважаючи на те, що щодо цього у фахівців немає єдиної думки. В цілому, медичні організації різних країн (Канада, США, Великобританія і Німеччина) схвалюють правильно сформовану лактоововегетаріанскую дієту. Школярі-вегетаріанці мають меншу вагу тіла і рідше страждають від супутніх проблем ожиріння захворювань. Але вони можуть страждати нестачею білка, заліза, незамінних жирних кислот, цинку, вітамінів груп B і D, кальцію. Медики вкрай незадоволені екстремальними видами вегетаріанства - веганство і фрукторіанства. Лідія Іонова, фахівець-дієтолог, вважає, що вегетаріанство неприпустимо для людей молодше 25 років. Відомі навіть летальні результати серед дітей у результаті виснаження, яких неправильно годували їх батьки-вегани. Не можна нав'язувати дітям вегетаріанство - вони самостійно повинні зробити вибір.

Медицина