Що їсти, щоб народити здорову дитину

За даними київського Інституту нейрохірургії ім. А.П. Ромоданова, вроджені патології в Україні є однією з головних причин дитячої смертності та інвалідності. У 2001 році з 400 000 дітей, що народилися в Україні, 48000 з'явилися на світ з каліцтвами. Значне місце серед цих патологій займають дефекти розвитку нервової трубки, які формують різні порушення нервової системи: від вад розвитку хребта та спинного мозку до аненцефалії.

«Однією з досить поширених причин несприятливого перебігу вагітності є порушення вагітною жінкою повноцінного харчування з недостатнім вживанням вітамінів, макро-і мікроелементів, тваринних білків, поліненасичених жирних кислот, харчових волокон», - пише в своїй статті Геннадій Олександрович Леженко, професор, завідувач кафедрою госпітальної педіатрії Запорізького державного медичного університету.

Чому харчування так важливо для народження здорової дитини?

Розвиток дитини в утробі матері залежить від харчування, яке він отримує через кров. Значить, раціон жінки відіграє одну з ключових ролей у формуванні і розвитку здорової дитини, а недолік певних речовин в їжі може призводити до формування патологій у дитини.

На думку вчених, у жінок, які раціонально харчуються під час вагітності, рідше народжуються діти з патологіями мозку, хребта, а також з такими дефектами як «заяча губа» і «вовча паща».

Правильне харчування жінки на початку вагітності в два рази зменшує вірогідність розвитку аненцефалії у дитини. При раціональному харчуванні ризик того, що дитина народиться з заячою губою, стає менше на34%, ина 26% менша ймовірність виникнення у малюка патології, званої «вовчою пащею».

Як же правильно харчуватися вагітній жінці?

Вважається, що для майбутніх мам оптимально підходить середземноморська дієта, яка містить велику кількість овочів, фруктів, злаків, горіхів, морепродуктів і бобових, і невелика кількість молочних продуктів, м'яса солодощів. Вагітним рекомендують також дотримуватися стандартів, так званої харчової піраміди, згідно з якими потрібно їсти багато злаків, фруктів і овочів і тільки невелика кількість калорій може бути отримано за рахунок за рахунок жирів солодощів.

Крім того з їжею в організм майбутніх мам обов'язково має надходити достатня кількість фолієвої кислоти. Брак цієї речовини на ранніх стадіях вагітності може спровокувати виникнення патологій у плоду.

Фолієва кислота проти патологій

«Дефіцит фолієвої кислоти у вагітних є пусковим фактором невиношування, часткової або повної відшарування плаценти, спонтанного аборту або мертвонародження, підвищує ризик розвитку у плода вроджених вад, зокрема дефектів нервової трубки, гідроцефалії, аненцефалії, мозкових гриж. Крім того, фолієва кислота запобігає передчасні пологи, народження недоношених дітей і передчасний прорив навколоплідної оболонки », - стверджує Геннадій Леженко.

Фолієва кислота або вітамін В9 належить до групи водорозчинних вітамінів. Цей вітамін майже не накопичується в організмі, тому в їжі постійно повинні бути присутніми продукти, що містять це потрібне організму речовина. Міститься фолієва кислота в темно-зелених листових овочах (брокколі, брюссельська капуста, шпинат), в деяких цитрусових, в хлібі, виготовленому з борошна грубого помелу, дріжджах, сирі і печінки.

Вагітним жінкам часто рекомендують приймати вітамінні добавки, до складу яких входять вітамін В9 і залізо. Це також допоможе знизити ризик виникнення порушень розвитку плода. Але слід пам'ятати, що призначити фолієву кислоту і визначити її дозування повинен лікар!

Багато хто з вроджених дефектів, закладаються в організмі плода на самому початку вагітності. Відбувається це часто до того, як жінка дізнається, що вагітна. Тому жінкам, які планують вагітність, слід заздалегідь звертати особливу увагу на свій харчовий раціон.

Народження дитини - дуже відповідальний момент у житті жінки. А правильне харчування майбутньої матері - щоденна дрібниця, дотримуватися якої зовсім не складно, але яка допоможе уникнути безлічі неприємностей в майбутньому.