Вконтакте

Андрей Литвин

Всесвітній форум українців є вищим органом управління Української Всесвітньої Координаційної Ради (УВКР), створеної на підставі рішення I Всесвітнього форуму українців, який відбувся в серпні 1992 року в Києві. 19-21 серпня 2011 року в Києві проходив V Всесвітній форум українців. На нього було відібрано 300 делегатів із понад 40 країн світу: 100 делегатів від Східної діаспори (з колишніх союзних республік, виключаючи Україну і країни Балтії), 100 - від Західної (інших зарубіжних українців) і 100 делегатів з України. На попередніх Форумах делегатів було набагато більше. Цього разу Міністерство культури, якому (спільно з УВКР) була доручена організація Форуму, економило кошти, тому що делегатам і 50 почесним гостям оплачували проїзд і проживання. Решта активних учасників Форуму мали статус гостей (із запрошенням на пленарні засідання, на концерт 19 серпня, на роботу секцій 20 серпня).
CUT Вранці 19 серпня першим неприємним сюрпризом стала неявка Президента України Віктора Федоровича Януковича, чия вступна промова повинна була відкрити роботу Форуму. Замість Президента вступне слово перед учасниками зачитав міністр закордонних справ К. І. Грищенко. «Я зачитаю привітання Президента, - почав міністр, - Ви, представники діаспори, доклали величезних зусиль до того, щоб наша держава стала незалежною ... Тому Президент вніс до Верховної Ради законопроект про закордонних українців - він зрівняє вас у правах із громадянами країни». Президент України у своєму привітанні зазначив, що днями він визначив як невідкладний для розгляду в парламенті законопроект про закордонних українців, а також прийняв рішення про створення окремого державного органу, який займатиметься питаннями зв'язків із закордонними українцями. Прозвучало також привітання з 20-річчям незалежності України. «Я знаю, як багато зусиль доклали і ви для того, щоб Україна стала незалежною. Це наш спільне велике свято ... Я хотів би, щоб ви знали - я не тільки добре знаю ваші тривоги і ваші прагнення. Я зроблю все, щоб ви були спокійні за Україну та її майбутнє», - йдеться у привітанні Президента України В. Ф. Януковича учасникам V Всесвітнього Форуму українців.
Промову К. І. Грищенко було перервано вигуком одного з учасників: «Українці! Довго ми будемо слухати цього московського москаля?» Провокація? Швидше за все, судячи з допущеної крикуном тавтології «московський москаль», - емоційний сплеск. Провокації ретельно готують і обмовок просто не допускають. Так чи інакше, нервова витівка учасника була підтримана з різних кінців зали вигуками «Ганьба!». Двоє учасників вийшли на сцену з розгорнутим платом «Бандократію - геть!». А ось це вже цілком претендує на сплановану провокацію. Неприємний ефект посилили крики «Ганьба Президенту України! Ганьба Януковичу! ". Грищенко переривали три рази. У результаті міністр рознервувався настільки, що запитав у делегатів - чи варто йому взагалі продовжувати виступ. Пролунали крики: «Ні!», але міністр все-таки дочитав промову до кінця. А на що ще міг розраховувати Президент Янукович з усією його вертикаллю влади в результаті півтора років бездіяльності щодо діаспори? На овації і хвалу? Довелося втрутитися з президії голові УВКР Дмитру Павличку. «Ми добре навчилися кричати «Ганьба!», але не вміємо об'єднуватися. У цьому наша вина. Не треба кричати «Ганьба!», - студив гарячі голови поет. Крики стихли. Робота форуму розпочалася.
Другою неприємною несподіванкою стало те, що на пленарному засіданні не дали слово багаторічному в'язню совісті і одному з творців Української держави - Левку Лук'яненко. Сам Лук'яненко зазначив: «Я - автор Акту проголошення України незалежною державою. Може, було б і справедливо, якби мені дали виступити. Але тут є представники з-за кордону, і я не став ставити питання про виступ ребром», - сказав він. «Ця влада антинародна і вона не буде виконувати рішень цього Форуму. В душах людей цієї влади немає українства. Вони дбають про збагачення своїх маєтків, багатства, капіталів. Вони не боліють Україною, їм болить багатство. Тому українська громада і ми маємо готовитися до гострої політичної боротьби для усунення цієї влади. Те, що вони роблять з Луценком і з Юлією Тимошенко - додаткове викривання їх антиукраїнської суті», - сказав Лук'яненко. «Промови, які ми вислухали на форумі, є добрі і обгрунтовані. Дав би Бог, щоб ці виступи були втіленні в рішення. Першочергове, що влада має зробити – реформувати судову систему, зменшити корупцію та сприяти зростанню малого і середнього бізнесу. Влада не має продавати землю, натомість має потурбуватися, щоб земля залишилася в українських селян і українського народу. Необхідно, щоб уряд створив спеціальний орган – міністерство чи комітет, - який би на державному рівні займався б зв'язками з діаспорою. Це найважливіші моменти, які були висловлені у конструктивних виступах», – говорить політик.
Ще до виступу К. І. Грищенко слово для благословіння надали Святішому патріархові Київському і всієї України-Руси Української православної церкви Київського патріархату Філарету, який зробив наголос на необхідності захищати молоду державність від зовнішніх і внутрішніх ворогів. Наступ на Україну йде, насамперед, через мову. «Хочуть, щоб ми, українці, говорили не своєю мовою. Але нехай знають: нічого з цього не вийде. Україна є і буде», - заявив Філарет. Другий напрямок удару антиукраїнських сил відбувається через церкву. У зв'язку з цим Філарет сказав: «Хочуть, щоб чужа церква була панівною в Україні. Але з цього теж нічого не вийде. Ми повинні жити по правді, тоді будемо з Богом і переможемо ... Правда вершиться в судах, а ми поки що в Україні не маємо справедливих судів. Суд повинен карати злочинців і не карати невинних». «Сподіваюся, що наш форум буде сприяти об'єднанню всього світового українства. Тому що українці, які живуть за межами України, багато зробили для нашої держави. Я думаю, що разом ми переможемо, і буде Україна, український народ, мова і церква і буде «завтра» в Україні», - підсумував Філарет.
Після доповіді голови УВКР Дмитра Павличка виступив інший відомий український поет і перший голова УВКР Іван Драч. У своїй промові він заявив: «Судові процеси відбуваються у всьому світі. Але давайте не робити з себе посміховисько, починаючи боротьбу з корупцією з жінки. Адже доля жінки у світовій історії грандіозна. Жінка, яку зараз судять, для одних є Жанною д'Арк. Для тих, хто її посадив, вона - Лукреція Борджіа. Тимошенко - це «тонюня-конвалія», яка пробилася крізь асфальт чоловічого жлобства. Зараз у Президента є можливість заступитися за неї». Далі Драч привернув увагу учасників до найтяжчого стану українського етносу в Росії, назвавши дану проблему найважливішим питанням Форуму. «Наші Президенти нібито дружать, але це не полегшує становище українців у Росії», - підкреслив поет.
Далі в тому ж дусі було чимало виступів (наприклад, Президента Світового Конгресу Українців Евгена Чолія). Поступово все більш ясним ставав головний зміст очікувань і вимог закордонних українців до нинішньої влади. Від Президента Януковича вимагають припинити політику деукраїнізації в державі, звільнити міністра освіти Д. Табачника, забезпечити свободу розвитку української мови, українського медіапростору, припинення приниження української церкви, припинити похід проти свободи слова і прав людини. Від уряду України очікують створення центрального державного органу, який займеться опікою і захистом закордонних українців та їхніх громадських організацій, буде захищати українську культуру.
На Форумі не було не тільки В. Ф. Януковича, але і В. А. Ющенка та Л. Д. Кучми. З усіх колишніх Президентів України був присутній лише Л. М. Кравчук, який почув чимало приємних слів на свою адресу. Проте, до кінця пленарного засідання ні Л. М. Кравчук, ні К. І. Грищенко не досиділи. Після обідньої перерви відбувся чудовий концерт, на якому виступили не лише професійні артисти України (Національний академічний народний хор імені Г. Г. Верьовки, Національний заслужений академічний ансамбль танцю України імені П. П. Вірського, солісти), а й аматори української діаспори з різних країн світу.
20 серпня, на другий день Форуму делегати та гості зібралися в «Українському Домі», де до обіду на другому пленарному засіданні виступаючі говорили про становище українців в Україні та інших державах. Після обід учасники Форуму розійшлися по різних поверхах та приміщенях будівлі і взяли участь у роботі семи секцій, орієнтованих на гуманітарні питання (1), освіту (2), молодіжну політику (3), правові (4), інформаційні (5) питання, а також питання, присвячені трудовій міграції (6) і становищу українців у Росії (7). На цій, сьомий секції, серед інших, виступили два представники українців Карелії. О. В. Мисилюк розповів про спорудження пам'ятника «Убієнним синам України» в урочищі Сандармох. А. С. Литвин говорив про регіональні особливості та перспективи асиміляції українців у Росії. Цей виступ був у руслі думок викладених перед присутніми одним з двох почесних співголів Об'єднання українців Росії (ОУР) ученим-етнографом з Башкортостану В. Я. Бабенко. Інший почесний співголова ОУР москвич В. Ф. Семененко став наводити факти утисків українців в Росії і звинувачувати Посольство України в потуранні. Тут вже присутній на засіданні секції Надзвичайний і Повноважний Посол України в Росії В. Ю. Єльченко не стерпів і нагадав, що багато в чому завдяки дипломатичній роботі Посольства відновила свою роботу бібліотека української літератури в Москві, був зупинений судовий процес ліквідації ОУР. Учасники секції «Українці в Росії: історія та сучасні проблеми» прийняли резолюцію. Свої ухвали прийняли й інші секції.
21 серпня до делегатів Форуму звернувся заступник Народного Руху України Іван Крулько і повідомив, що напередодні, в суботу відкритий лист до Президента з вимогою припинити судовий процес над екс-прем'єром Юлією Тимошенко зник. «Підписи були зібрані, але якимось дивом під час збору цих підписів документ пропав зі столу реєстрації. Боюся, що ми його не знайдемо, тому ті, хто підписав, прошу підходити і підписувати новий текст цього звернення», - повідомив Крулько. На його думку, комусь вигідно, щоб лист, підписаний юристами, не потрапив до Президента.
У неділю, 21 серпня, учасники Форуму прийняли резолюцію і обрали нового голову УВКР. Ним став Михайло Ярославович Ратушний, який до цього обіймав посаду заступника голови УВКР. Ратушного висунули делегати від Східної та Західної діаспори. Четверта хвиля емігрантів своїм кандидатом зробила Мирославу Роздільську. За Роздільську проголосував 31 делегат, за Ратушного - 176 голосів. Ратушний у своїй промові зазначив, що цього року МЗС було виділено на роботу з закордонними українцями 100 тисяч гривень. «Це не нормально. У тій же Польщі виділяються десятки мільйонів», - підкреслив він. Ратушний спростував інформацію про те, що він є провладною кандидатурою. «Я, як представник інтелігенції, поставив свій підпис разом з Андруховичем, Павличко, Мушкетиком та іншими за те, що арешт Тимошенко - несправедливий. Я маю свою позицію і не знаю, хто розпускає ці політичні чутки», - сказав Ратушний. Можливо, Ратушному буде запропонована посада керівника нового держоргану - Комітету у справах закордонних українців, створення якого підтримано адміністрацією Президента України.