Володимир Бойко: «Зроблено ще два кроки до того, а

Яке воно, жіноче щастя? Коханий чоловік, дружня родина, сімейний достаток, — так, мабуть, відповість більшість жінок. Якщо обирати з цього переліку найважливіше, то на першому місці для багатьох все ж буде, напевне, радість материнства. Втім, за останні 10-15 років благополучно виносити дитину, народити її здоровою і при цьому залишитися здоровою самій, вдається далеко не кожній мамі.

Сьогодні майже кожні треті пологи в Україні лікарі вважають патологічними. «З практики моєї роботи за 30 років можу сказати, що стан внутрішньоутробного плоду у більшості вагітних жінок змінився, він став більш вразливим, — говорить завідуючий кафедрою акушерства та гінекології медичного інституту СумДУ, заслужений лікар України, професор Володимир Бойко. – Причин цьому багато. Це і збільшення гінекологічних захворювань, і погіршення екології, і негативні соціальні чинники…»

Зважаючи на це, не можна переоцінити значення події, що відбулася на кафедрі, яку очолює сумський професор, на початку липня цього року. Вперше і досить успішно тут відбувся захист двох кандидатських дисертацій в рамках програми «Вивчення репродуктивного здоров’я жінок Сумщини».Про наукову значимість і практичні наслідки цих досліджень ми і попросили розповісти їхнього наукового керівника, доктор медичних наук Володимира Бойка.

Професор Володимир Бойко

— Володимире Івановичу, які саме проблеми репродуктивного здоров’я жінок стали темою цих двох дисертацій і чому саме вони?

– Перш за все хочу зауважити, що над цими двома дисертаціями співробітники нашої кафедри Тетяна Бабар і Наталія Калашник працювали у 2007-2010 роках в рамках тих наукових досліджень, які визначені пріоритетними напрямами Державної програми «Репродуктивне здоров'я нації» на період до 2015 року», затвердженої Кабінетом Міністрів України у грудні 2006 року.Загальна тематика, яку ми вибрали — «Вивчення репродуктивного здоров’я жінок Сумщини» — передбачає захист ще шести дисертацій, а їх вже конкретні теми визначалися статистикою найбільш поширених захворювань за останні 10-15 років і були затверджені Національною медичною академією післядипломної освіти. Ці роботи мають сприяти підвищенню рівня професійної підготовки фахівців, які надають медичну допомогу у сфері репродуктивного здоров'я. Так в цілому можна визначити їх значимість.Щодо тем тих двох дисертацій, які вже захищені (опонентами, до речі, виступили відомі фахівці Інституту педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України та Національного медичного університету імені О.Богомольца), то, боюсь, їх назви мало що скажуть читачам…

— Так, язика можна зламати… Ось наприклад: «Профілактика післяопераційних гнійно-запальних ускладнень при абдомінальному розродженні жінок з метаболічним синдромом». Чи можна пояснити суть дисертацій, про які йдеться, більш популярно?

– Дисертація Наталії Калашник присвячена проблемам, пов’язаним із кесаревими розтинами. Їх кількість останнім часом постійно зростає, і проведене Наталією Володимирівною дослідження дозволить тепер знизити кількість післяопераційних ускладнень.

Дисертація Тетяни Бабар у більш широкому розумінні стосується природного викормлювання немовляти. На жаль, за останні 10-15 років неухильно збільшується кількість захворювань вагітних жінок на гіполактію внаслідок перенесеної вірусної інфекції. Це коли маємо пониження функцій молочних залоз, нестачу або відсутність молока у породіллі. Важливість роботи Тетяни Володимирівни полягає в тому, що нею розроблено алгоритм діагностичних і лікувально-профілактичних заходів у боротьбі із цією хворобою.

Це – якщо дуже коротко. Підсумовуючи, можна сказати, що зроблено ще один… Ні, ще два кроки до того, аби мати і немовля були здоровими.

— Декілька слів, будь ласка, про Вашу кафедру. Чим вона займається крім наукової роботи? Як складаються її стосунки із Сумським обласним перинатальним центром, у стінах якого розташована кафедра? За інформацією, яку ми маємо, вони останніми роками були далекими від ідеальних…

— Кафедру акушерства та гінекології медичного інституту Сумського державного університету було створено 15 років тому під керівництвом доктора медичних наук, професора Яни Семенівни Краснопоясовської-Жернової. Я очолив її з жовтня 2005 р.

Беручи до уваги несприятливу екосистему Сумщини, колектив кафедри в основному вивчає особливості репродуктивного здоров'я жінок та перинатальні аспекти при внутрішньоутробному інфікуванні плода в екологічно несприятливих умовах довкілля.

Крім наукової та навчальної роботи проводимо курси для районних лікарів, підготовку лікарів-інтернів зі спеціальності «Акушерство та гінекологія», викладаємо цикл «Невідкладна гінекологія» для лікарів-інтернів спеціальності «Хірургія» та цикл «Дитяча гінекологія» для лікарів-інтернів спеціальності «Педіатрія».Доценти кафедри щоденно проводять ранкові лікарські обходи, клінічні розбори, консультації, а асистенти та клінічні ординатори — лікувальну роботу у відділеннях Сумського обласного клінічного перинатального центру. Крім того, наших доцентів постійно залучають до ургентної допомоги в області. Постійно здійснюємо також чергування у пологовому будинку та виїзди транспортом санавіаціїв у райони, беремо участь у планових виїздах управління охорони здоровя. За ці роки в практику охорони здоров'я кафедрою впроваджено 32 нових методи діагностики та лікування.

З травня цього року кафедра отримала статус клінічної. Отож, можна сказати, що у нас з’явилася і розвивається як в плані науки, так і практики, своя сумська акушерська школа.

Щодо стосунків із СОКПЦ (Сумський обласний клінічний перинатальний центр – Ред.), то, нарешті, в травні 2011 року завершилася робота з підготовки усієї нормативної бази, яка узаконює нашу взаємодію з цією установою і переводить наші стосунки у правове поле. Скажу більше. В умовах реформування медичної галузі, яке розпочинається в Україні, а Сумщина за ініціативи губернатора виступає в ролі піонера цього реформування, роль кафедри в діяльності такого клінічного закладу як СОКПЦ тільки зростатиме, що, безумовно буде на користь як для практичної охорони здоров’я, так і для науки.

— Що ж, це може бути темою нашої наступної розмови, якщо не заперечуєте. А поки що дякуємо за це інтерв’ю і вітаємо з двома першими дисертаціями, захищеними кафедрою.

Наша довідка:

Бойко Володимир Іванович – заслужений лікар України, професор, доктор медичних наук. Закінчив Львівський державний медичний інститут, захистив кандидатську дисертацію за темою «Особливості перебігу вагітності та пологів при ентеровірусно-бактеріальному інфікуванні».

З 1994 по 1998 роки працював головним акушером-гінекологом управління охорони здоров'я Сумської ОДА, з 1997 р. – головний лікар Сумського обласного центру акушерства, гінекології та репродуктології. З 1999 року – асистент, доцент кафедри акушерства та гінекології Сумського державного університету, з 1 жовтня 2005 р. – завідувач кафедри.

У 2008 році захистив докторську дисертацію за темою «Перитоніт після кесарева розтину. Прогнозування, профілактика і реабілітація». Під керівництвом Володимира Бойка на сьогодні виконується 6 дисертацій на здобуття звання «кандидат медичних наук».

Має вищу категорію зі спеціальності та з організації і управління охорони здоров'я. Член правління Асоціації акушерів-гінекологів України.

Автор майже 100 наукових праць.