Здоров'я україни

В рамках головування України в Комітеті міністрів Ради Європи та VII Національного конгресу педіатрів України в Києві відбулася Міжнародна нарада "Право дитини на здоров'я". Нарада проходила за сприяння Міністерства охорони здоров'я України, Ради Європи, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

"Україна уже має певні напрацювання для досягнення реалізації права дитина на здоров'я. Це і принцип поваги думки дітей, їхньої участі в рішенні всіх проблем системи охорони здоров'я, і комплекс заходів щодо захисту права дитини "бути почутою", передбачені законодавством України. Лише та держава, яка вкладає кошти у головний ресурс - життя та здоров'я матерів та дітей - має перспективи у майбутньому! - про це повідомила перший заступник Міністра охорони здоров'я Раїса Моісеєнко під час міжнародної наради "Право дитини на здоров'я". - Тема нашої наради є надзвичайно важливим в період реформи медичного обслуговування, яка стартувала в Україні. Адже метою реформи, в першу чергу, є надання медичної допомоги, орієнтованої на пацієнта., яка починається на первинному рівні".

Основним пріоритетом свого головування в Комітеті міністрів Ради Європи наша країна визначила захист прав дитини та представила заходи з реалізації Лісабонської декларації (вересень 2011). Темою міжнародної наради "Право дитини на здоров'я" було обрано питання права дітей на доступ до адекватної ефективної якісної охорони здоров'я, яка адаптована до їхніх потреб та проблем. Учасники наради розглянули актуальні питання охорони здоров'я дітей, реорганізації системи надання медичної допомоги дітям в рамках реформування первинної ланки системи охорони здоров'я, формування здоров'я підлітків, а також було представлено кращі практики роботи з підлітками в умовах Клінік, дружніх до молоді.

Важливий елемент реформи системи охорони здоров'я України - введення у повному обсязі стратегії інтегрованого ведення хвороб дитячого віку та впровадження пакету перинатальних послуг, особливо на первинному етапі. Окрім доступу дітей до найкращих практик охорони здоров'я було враховано інші важливі права дітей щодо здоров'я - право отримати консультацію, право бути інформованими та право висловити свою думку щодо лікування. Прогресивна норма національного законодавства враховує міру зрілості дитини та надає з 14 років право самостійно приймати рішення про методи діагностики, обирати метод лікування в ході консультацій з лікарем при проходженні профогляду або стаціонарного лікування.

"Це є одним з прикладів прогресу, коли з українськими дітьми консультуються, дітей слухають та підтримують в ході прийняття рішень щодо їхнього здоров'я", - додала Раїса Олександрівна під час наради.

У міжнародній нараді "Право дитини на здоров'я" також взяли участь представник ВООЗ в Україні та голова Бюро ВООЗ в Україні Кіз Де Йонкере, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Юкіе Мокуо, представники Ради Європи Хозе А. Діаз Хуертас (Іспанія), Власта Мочнік Дрновшек (Словенія) та Ана Ізабель Ф. Геррейро (Португалія), президент Національної академії медичних наук України Андрій Сердюк, Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, директор державної установи Інститут педіатрії, акушерства та гінекології Юрій Антипків та ін.